Fairtrade Original Koffie bestaat 50 jaar! Dat betekent dat zij samen met Wereldwinkel Ridderkerk al 50 jaar opstaan voor Eerlijke Koffie en dat werpt zijn vruchten (of in dit geval koffiebonen) af.​ Want steeds meer Nederlanders kiezen voor een kop koffie met extra positieve energie.​

In al deze jaren hebben we samen heel wat stappen gezet om koffie eerlijk(er) te maken. ​
Wist je dat Fairtrade Original het enige koffiemerk in Nederland is dat hun boeren een Leefbaar Inkomen Referentieprijs biedt? Dat is de prijs die boeren voor hun koffie zouden moeten krijgen om een leefbaar inkomen te kunnen verdienen. ​

Door te kiezen voor Fairtrade Original Koffie kies je dus voor het leven van een koffieboer, en voor hun kinderen en kleinkinderen. Maar ook voor de gemeenschap van deze boeren, én het klimaat.​

​Kies voor het maken van impact, nog voordat je dag goed en wel begonnen is. ​Kies voor de Eerlijke Koffie van Fairtrade Original. Dat smaakt pas écht goed!

KOFFIEBOERIN IN HART EN NIEREN

De 49 jarige koffieboerin Anneth start haar dag vroeg. Om 07:15 staat ze al in het veld om de koffieplanten te checken en een extra blik te werpen op de bananenbomen. Iedere plant wordt zorgvuldig nagelopen op gezondheid en of er al bessen groeien.

Terwijl Anneth in het veld staat, gaan haar kinderen richting school. Na het werk in het veld verzorgt ze haar dieren, zo’n 10 koeien en nog wat kippen. “Deze dieren verkoop ik niet”: zegt ze met een glimlach. “De koeien geven melk en de kippen eieren, wat voor ons een bron van voedsel is”.

Dat kan haar gezin goed gebruiken. Het is namelijk een drukke boel met zes kinderen tussen de 11 en 27 jaar voor de alleenstaande moeder Anneth, nadat haar man in 2017 overleed. 

JONG GELEERD, OUD GEDAAN

‘ik ben trots om mijn land te laten zien. Ons doel is om hoge kwaliteit koffie te produceren. Het gaat niet om een grote hoeveelheid, maar om een goede kwaliteit’.

Of koffieboer Edwin trots is? Absoluut! Hij is dankbaar dat hij zijn koffie hier mag planten. Hier in de Sierra Nevada met dit prachtige uitzicht. Want niet iedereen die geboren wordt in dit gebied is zo bevoorrecht. Als een kleine jongen rende hij al door de plantages.

In 2002 sloot zijn vader zich aan bij Red Ecolsierra. Hij bracht hem alles bij over de koffiecultuur en de liefde voor dit bijzondere product. Daarvoor hield hij al van de koffiecultuur maar nu kan hij dankzij de Fairtrade Original premie ook helpen om de natuur te beschermen en behouden.