Klankschalen
De kennis om klanken te halen uit gongen of schalen van brons bestaat al meer dan drie millennia. Deze wetenschap was in belangrijke mate verloren gegaan, maar is de afgelopen twee decennia door veel experimenteren weer terug ontdekt. Dit heeft geleid tot klankschalen met een perfect gewenste klank met een heel scala aan onder- en boventonen. Dit allemaal heeft plaatsgevonden in de werkplaats van KP Tamkarar in Bhaktapur, Nepal, in samenwerking met de Duister Peter Hess.

Hier komt de Klankschaal Vandaan
De klankschaal is afkomstig uit de Tibetaans Boeddhistische gebieden rond de Himalaya. Door kenners wordt het instrument daarom ook wel Himalaya klankschaal genoemd. Er bestaan verschillende theorieën over de oorsprong ervan, maar zeker is dat de singing bowl een belangrijk onderdeel is geworden van het Boeddhisme over heel Azië. Wanneer de Tibetaanse klankschaal klinkt, weten de boeddhistische monniken dat het gebed begint. Ook eindigt elke meditatie sessie met de klank van de schaal. Het is de kerkklok van het boeddhisme, om het zo maar te zeggen.

Hoe gebruik je Klankschalen
Je kunt een klankschaal gebruiken met twee basistechnieken: kloppen en aanstrijken. De eenvoudigste manier om geluid uit je klankschaal te krijgen, is door er met een klopper tegenaan te tikken. De juiste techniek en de sterkte van de slag zijn belangrijk om een mooie diepe piiing of doooiing te krijgen. Voor het aanstrijken van een klankschaal is iets meer oefening nodig. Je strijkt hiermee langs de buitenrand van de schaal zodat er een aanhoudende toon ontstaat. Dit noemen ze ook wel het ‘zingen’ van een klankschaal, vandaar de naam Singing Bowls.

Effect van Klankschalen
Klankschalen zijn kommen van metaal, meestal afkomstig uit de Tibetaans boeddhistische gebieden in Azië. Ze staan bekend als singing bowls omdat ze na het aanslaan een diepe trilling veroorzaken met vaak verschillende tonen erin. Bijzonder om naar te luisteren, maar volgens klanktherapeuten ook nog eens gezond voor lichaam en geest. Klankschalen Healing is dan ook super populair.

Klankschalen zijn dé muzikale aanvulling op een Zenvol leven. Tonen en trillingen kunnen je ondersteunen bij allerlei spirituele activiteiten.