Objecten van ‘Scrap Metal’ uit Zimbabwe
‘Scrap Metal’ zijn in stukken gezaagde delen van oude auto’s en oliedrums, die worden hergebruikt voor artistieke objecten voor binnen en buiten.

Zimbabwe kent van oudsher een sterk artistiek erfgoed. Dit is niet alleen te zien aan de beeldenproductie, maar ook aan de manier waarop de ‘scrap metal‘ objecten gemaakt zijn. Een ooievaar is dan ook een ooievaar en een vogel een vogel. Deze Zimbabwaanse traditie van creatief vakmanschap is zeker opvallend en wordt niet geëvenaard door de omringende landen. De meerwaarde van de kunstwerken ligt dan ook in de subtiele combinatie van mooie vormgeving, gerealiseerd met afgedankte materialen.

Over de objecten
De kunstobjecten van ‘scrap metal’ vinden hun oorsprong in de Township Art: van afvalproducten een object maken, waardoor de makers op eenvoudige wijze een boterham kunnen verdienen. Inmiddels is de Township Art uitgegroeid tot een levendige handel. Zo worden de verschillende onderdelen voor een vogel eerst uit het metaal gezaagd en vervolgens met een lasapparaat samen gevoegd. Eventueel wordt het object afgewerkt met vernis waardoor het een glanzende 'touch' krijgt. De objecten variëren van 20 cm. Tot anderhalve meter.

De producent heet Victor Mhembere en woont met zijn vrouw en 4 kinderen in Dzivarasekwa, Harare, Zimbabwe. Van het inkomen dat Victor verdient met het maken van de objecten, kan zij zijn gezin en zijn familie op het platteland onderhouden. Gemiddeld profiteren 11 mensen van 1 betaald inkomen. De producten worden gemaakt in een werkplaats waar nog 2 andere mannen werkzaam zijn. Ook zij kunnen dankzij de opbrengst in hun eigen levensonderhoud voorzien en zijn ook in staat een woning en scholing voor hun kinderen te betalen. De werkloosheid is in Zimbabwe enorm. De inkomsten die met ‘scrap metal’ verdiend worden maken het verschil, waardoor de producenten een menswaardig bestaan kunnen opbouwen.

Voor binnen en buiten
De ‘scrap metal’ objecten kunnen zowel binnen als buiten staan. Hoewel sommige consumenten het roestige imago niet altijd mooi vinden. Wie het product glanzend wil houden zal het ieder jaar moeten vernissen. Zo blijft het in optimale conditie voor weer een jaar een mooi object in de tuin.